Waarom ik WordPress gebruik in plaats van SquareSpace of Shopify

augustus 25, 2020

Oke. Je bent eruit en de keuze is gemaakt. Je wil een website die past bij jouw bedrijf en aansluit bij de wensen en behoeftes van jouw (potentiële) klanten. En nu? Welk platform moet je gebruiken, wat is er allemaal voor nodig en waar moet ik opletten? Eén ding is zeker, de twijfel over welk platform het beste is om mee te werken, blijft bestaan. Het lijkt erop dat de vier populairste platforms op dit moment Shopify, SquareSpace, Wix.com en WordPress zijn. Ik heb bewust gekozen voor WordPress en daar werk ik ook het liefst mee. Daarom deel ik graag mijn redenen waarom ik voor WordPress heb gekozen, zodat je zelf kunt beslissen of dit is wat je zoekt in een platform. 

Een aantal voordelen waarom ik met WordPress werk

  • WordPress is een open source 

WordPress is ontworpen met de nadruk op gebruiksgemak. Het idee is ontstaan om ervoor te zorgen dat iedereen gebruik kan maken van hun software. De WordPress-software is makkelijk in gebruik, waardoor iedereen snel en eenvoudig aan de slag kan. Ook voor mensen die dus geen achtergrond hebben in HTML coderen. De toegankelijkheid, prestaties en beveiliging die deze software biedt, kan uiteindelijk voor een bepaalde groei en succes zorgen op jouw website. 

WordPress is enorm gegroeid door de bijdrage van honderden ontwikkelaars. Hierdoor komen er continu nieuwe krachtige functies (plugins) bij, die op hun beurt jouw kunnen helpen om je (online) doelen te bereiken. Een functie of plugin zijn kleine stukjes software die de functionaliteit van je WordPress site verder uitbreiden. Denk aan een Instagram carrousel toevoegen, een dropdownmenu met plaatjes erin, een geanimeerde header of een bijzondere gallerij/portfolio. Omdat elke gebruiker andere behoeftes en wensen heeft, zijn deze functionaliteiten niet in de kern van WordPress inbegrepen. Voor elke wens is dus een oplossing. Erg handig, al zeg ik het zelf, aangezien ik nog wel eens vaak verschillende tools wil uitproberen op mijn eigen website.

  • Oneindige ontwikkeling van WordPress, continu verbetering

Het systeem van WordPress wordt constant doorontwikkeld. Hierdoor is WordPress altijd veilig en up-to-date. Er zijn veel nieuwe functies (plugins) en beveiligingstoepassingen. Handig als je een keer een andere weg wilt inslaan, door bijvoorbeeld een podcast of video toe te voegen aan je blog. Het kan ook iets simpels zijn, zoals het laten zien van je Instagram in carrousel vorm of een nieuwsbrief plugin om je bezoekers aan je website te binden.

  • WordPress is gebruiksvriendelijk

Ik maak persoonlijk veel gebruik van de ‘achterkant’ van WordPress, dus de admin-omgeving. Deze is heel overzichtelijk. Daarnaast zijn de verschillende functies (plugins) gemakkelijk te vinden. Je kunt zelf eenvoudig nieuwe afbeeldingen plaatsen of tekst wijzigen. Zowel beginners als ervaren gebruikers kunnen ermee werken.

  • Absolute vrijheid in je ontwerp en oneindig veel bouwstenen (plugins)

De belangrijkste reden dat ik voor WordPress gekozen heb is dat ik een bijzonder ontwerp wilde hebben en ik deze continu naar mijn wensen wil aanpassen. WordPress maakt dit mogelijk doordat je continu nieuwe functies (plugins) kan toevoegen. De keuze is dus reuze als het gaat om het behalen van bepaalde online doelen. 

Het maakt dus niet uit of je een website hebt die zich richt op producten, video content of een bepaalde dienst. Alles is mogelijk en vooral op jouw manier. SquareSpace biedt bijvoorbeeld een alles-in-een-platform. Heel handig, aangezien zij de focus leggen op de visuele ervaring. In deze tijd zeker belangrijk, maar dit kan een nadeel zijn voor jou als gebruiker. Het platform biedt weinig tot geen ondersteuning voor andere applicaties van buitenaf. Met andere woorden: je bent behoorlijk afhankelijk van je website. 

  • Het SEO-vriendelijk maken van je website was nog nooit zo gemakkelijk

Je hebt je platform gekozen, je website is zo goed als af en je pagina’s zijn ingedeeld. Je website teksten kloppen, maar je cijfers op Google Analytics schieten maar niet omhoog. Mijn content staat toch op mijn website, dus mijn online bezoekers komen dan toch vanzelf? Helaas werkt dat niet zo. SEO (Search Engine Optimization), ook wel zoekoptimalisatie genoemd is een zeer belangrijk onderdeel van alles wat online gebeurt. 

Online bezoekers moeten binnen enkele seconden weten waar ze zijn, wat jouw bedrijf voor hun kan betekenen en waar ze overige informatie gemakkelijk kunnen vinden. Hiermee zorg je dat de bezoeker begeleid wordt op jouw website, zodat zij snel kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Dit kan meer informatie over jouw product of dienst zijn, of bijvoorbeeld een aankoop. 

Zoekmachines beoordelen websites op hoe SEO-vriendelijk ze zijn en slaan deze op in hun database. Als een gebruiker vervolgens naar iets zoekt via bijvoorbeeld Google, dan toont die de beste resultaten met de meest relevante content aan. Om op te vallen en een hogere plek te veroveren horen je pagina’s SEO-vriendelijk te zijn.

WordPress biedt meerdere plugins aan, waardoor je zaken als metabeschrijving, keywords en SEO-titel gemakkelijk kunt toevoegen en wijzigen. Ikzelf maak gebruik van Yoast SEO plugin en raad deze ook zeker aan!

Wil je meer informatie over WordPress of zit je erover na te denken om graag een website te laten bouwen? Laat een berichtje achter, of we doen een virtueel kopje koffie via Skype of Zoom!

DEEL DIT BERICHT
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

Get In Touch

Find out

Follow Me

Wil je meer weten over een op maat gemaakte & vrijblijvende offerte? Neem gerust contact op of vraag een gratis call aan. Leuk om kennis te maken!

terug naar home

Neem contact